Начало / Свят / България дава €1,75 млн. помощ за Сирия

България дава €1,75 млн. помощ за Сирия

 

СНимка: БТА

България ще предостави 1 748 805 евро като хуманитарна и финансова помощ за сирийските бежанци през 2018 година. Това стана ясно от завършилата снощи в Брюксел международна доноска конференция за Сирия. Към тази сума догодина ще бъдат добавени още 253 хил евро, личи от публикуваната от организаторите на форума – ЕС и ООН, информация.

Щедростта на България я поставя преди държави като Словения (€1,5 млн), Естония (€650 хил.), Словакия (€200хил.), Малта (€100 хил.) и Кипър (€90 хил.). Най-скромно се отчита Литва с 25 хил евро.

Германия пък ще бъде най-големият индивидуален донор с 829,5 млн. евро, следвана от Европейската комисия с €560 млн. и Великобритания – €514 млн. Кувейт, Катар и Саудитска Арабия дават най-много пари за Сирия от арабските държави – по 81 млн. евро.

Тазгодишното участие на България в различните фондове за сирийските бежанци е близо 850 000 евро по-малко пари в сравнение с рекордните €2,58 милиона, заявени за миналата година. Част от парите са предназначени за предоставяне на хуманитарна помощ, а друга за икономически проекти в страните, приютяващи най-много бежанци от Сирия – Турция, Йордания, Ливан, Египет и Ирак, съобщи Европейската комисия.

Виж също

Русия настоятелно кани Борисов, веднъж той отказал посещение

Доставките на руски газ за хъб „Балкан“ и рестартирането на АЕЦ „Белене“ ще са главните …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.