Начало / БГ / Главна инспекция по труда ще фалира неизрядни работодатели
woddal-728x90en
woddal-728x90bg

Главна инспекция по труда ще фалира неизрядни работодатели

Правителството одобри промени в Устройствения правилник на Изпълнителна агенция “Главна инспекция по труда” (ИА ГИТ), които се налагат заради промени в Кодекса на труда, приети през декември м.г. от парламента. Измененията произтичат от възложения специализиран контрол по спазването на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност и новите правомощия на институцията да подава искови молби за откриване на производство по несъстоятелност на търговец, който е забавил с повече от 2 месеца заплатите на минимум 1/3 от работниците си.

Измененията не водят до промяна в щатната численост на ИА ГИТ, въпреки че се разширяват правомощията й. Съгласно промените, на звената от специализираната администрация на институцията се възлага осъществяването на методическо ръководство и контрол по спазването на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност.

Дирекция “Правно осигуряване на инспекционната дейност” ще осъществява процесуално представителство в производствата по несъстоятелност на търговци. Създава се възможност всички териториални дирекции да осъществяват специализиран контрол по Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност.

Виж също

Кабинетът изхарчи рекордните 2.7 млрд. за месец

Правителството счупи собствения си рекорд по непрозрачно харчене – през декември “хвръкнаха” над 2.7 млрд. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

If you agree to these terms, please click here.