Начало / БГ / Държавата забрани говоренето по темата за домашното насилие
woddal-728x90en
woddal-728x90bg

Държавата забрани говоренето по темата за домашното насилие

Държавата забрани говоренето по темата за домашното насилие след изтеглянето на Истанбулската конвенция в началото на март. От Министерството на правосъдието отказаха да предоставят на Дарик исканата информация за разпределянето на парите по Националната програма за превенция и защита от домашно насилие, с мотив, че министър Цецка Цачева е разпоредила да не се говори за насилието, докато не стане ясно какво ще предприеме правителството във връзка с ратифицирането на спорната конвенция.

През януари Министерският съвет одобри програма с мерки за миналата и настоящата година, които се изпълняват от различни институции, а част от тях се финансират на проектен принцип през Министерството на правосъдието. За двете години бяха одобрени средства на стойност от 450 хиляди лева. Как ще бъдат разпределени тези пари и за какви услуги се харчат те, остава неясно, след отказа на ресорния заместник-министър Десислава Ахладова да говори по темата, въпреки предварителната уговорка с Дарик радио. Междувременно една от неправителствените организации, работещи с хора, преживели насилие, отчете увеличаване на случаите на възрастни хора, станали обект на насилие от страна на своите пораснали деца в Силистра. Въпреки че според закона за защита от домашно насилие правителството трябва да приема ежегодно програма с мерки срещу насилието и да осигури нужното финансиране, през миналата година средства не бяха отпуснати, а вместо това през януари беше приета програма за двете години с общ ресурс от 450 хиляди лева. С тези пари ще бъдат финансирани консултативните центрове за жертви на насилие, Националната гореща телефонна линия, програмите за работа с жертвите и извършителите на насилие. 

Виж също

Запалиха плакати с лика на Валери Симеонов в Казанлък

Стотици млади хора протестираха днес в Казанлък с основно искане за поемане на политическа отговорност …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

If you agree to these terms, please click here.