Начало / ТОП НОВИНИ / Още 8 месеца и България пада под 7 милиона

Още 8 месеца и България пада под 7 милиона

Към края на тази година, или след около 8 месеца, броят на българите, които живеят в родината, може да падне под 7 милиона. Това се налага като извод от разпространения вчера от НСИ доклад за демографските процеси в страната.

Към края на 2017 г. населението у нас е било 7 050 034, като е

намаляло в

сравнение с

предната година

с 51 825 души

Това е приблизително броят на хората, с които страната намалява във всяка една от последните години. Т.е. каквито и тенденции да настъпят през следващите месеци, в края на тази година или в началото на следващата България ще има под 7 милиона души население.

В изготвен наскоро доклад за демографските процеси на България до 2040 г., който правителството представи на парламента, се казва, че населението на България ще намалее с общо 20-25% до 2040 г. Докладът, изготвен от БАН, подчертава, че дори раждаемостта у нас да се увеличи рязко и за дълъг период от време, това няма да е достатъчно за увеличаване на населението, а ще се стигне просто до задържане на спада.

Отрицателният прираст на българското население се дължи главно на два фактора – ниската раждаемост, по която сме на челните места в ЕС, и високата смъртност, по която сме абсолютен лидер в общността.

Третият по важност фактор е емигрирането от страната. Според данните на НСИ през 2017 г. 31 586 български граждани са заминали да живеят в чужбина, но в същото време други 25 597 българи са се завърнали да живеят в страната.

В ЕС има само една държава с по-нисък коефициент на раждаемост от България – Италия. Там броят на новородените деца на 1000 души от населението е 7,8. В България той е 9 и намалява с 0,1 процентни пункта в сравнение с 2016 г.

Виж също

БАН: Изчезването на българите вече е необратим процес, под 6 млн. у нас през 2040 г.

Само София се отървава от демографската криза

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.