Начало / ТОП НОВИНИ / Още 8 месеца и България пада под 7 милиона
woddal-728x90en
woddal-728x90bg

Още 8 месеца и България пада под 7 милиона

Към края на тази година, или след около 8 месеца, броят на българите, които живеят в родината, може да падне под 7 милиона. Това се налага като извод от разпространения вчера от НСИ доклад за демографските процеси в страната.

Към края на 2017 г. населението у нас е било 7 050 034, като е

намаляло в

сравнение с

предната година

с 51 825 души

Това е приблизително броят на хората, с които страната намалява във всяка една от последните години. Т.е. каквито и тенденции да настъпят през следващите месеци, в края на тази година или в началото на следващата България ще има под 7 милиона души население.

В изготвен наскоро доклад за демографските процеси на България до 2040 г., който правителството представи на парламента, се казва, че населението на България ще намалее с общо 20-25% до 2040 г. Докладът, изготвен от БАН, подчертава, че дори раждаемостта у нас да се увеличи рязко и за дълъг период от време, това няма да е достатъчно за увеличаване на населението, а ще се стигне просто до задържане на спада.

Отрицателният прираст на българското население се дължи главно на два фактора – ниската раждаемост, по която сме на челните места в ЕС, и високата смъртност, по която сме абсолютен лидер в общността.

Третият по важност фактор е емигрирането от страната. Според данните на НСИ през 2017 г. 31 586 български граждани са заминали да живеят в чужбина, но в същото време други 25 597 българи са се завърнали да живеят в страната.

В ЕС има само една държава с по-нисък коефициент на раждаемост от България – Италия. Там броят на новородените деца на 1000 души от населението е 7,8. В България той е 9 и намалява с 0,1 процентни пункта в сравнение с 2016 г.

Виж също

Днес е Възкресение Христово – най-големият празник за всички християни, наричан празник на празниците

Първият ден на Великден беше посрещнат от стотици вярващи в митрополитската катедрала „Света Неделя“ в …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

If you agree to these terms, please click here.