Начало / Ехаа / Печени корени от глухарче – здравословен заместител на кафето + рецепти
woddal-728x90en
woddal-728x90bg

Печени корени от глухарче – здравословен заместител на кафето + рецепти

Възползвайте се от даровете на природата, за да поддържате тялото си младо, здраво и тонизирано. Едно от най-популярните цветчета – глухарчето – се оказва чудесна храна, която едновременно с това помага при редица заболявания. То помага на черния дроб при обработката на мазнините, стимулира храносмилането, подобрява функцията на жлъчния мехур и бъбреците, помага при хроничен ревматизъм и артрит, а салата от листата му ще възвърне силите ви при пролетна умора.

Предлагаме ви откъс от „Диворастящата храна”, от който ще научите всичко за глухарчето, как и кога да го берете, как да го съхранявате, сушите и приготвяте. Ще

Глухарче (Taraxacum officinale)

радика

Английски – Dandelion; руски – одуванчик.

Семейство Сложноцветни – Asteraceae (Compositae)

Описание. Глухарчето отнасят и към подсемейство Лактукови – Lactucaceae, заради растителния латекс, който се съдържа в него, а латинското название Taraxacum идва от старогръцки – „възпаление на окото”, тъй като в миналото очни възпаления са лекувани с латекса на глухарчето. Глухарчето е многогодишно тревисто растение. То притежава силно скъсено стъбло с късо и просто устроено коренище, което преминава в дебел месест корен. Направо от коренището излиза розетка от листа, които са дълбоко и неправилно нарязани, а крайните заострени дялове са насочени надолу. От средата на розетката излиза дълго, цилиндрично, кухо стъбло, достигащо на височина 20–30 см. На върха му се развива цветна кошничка, обвита с много малки зелени листенца. Цветната кошничка се състои от многобройни (над 200) яркожълти цветчета. Плодът е много дребен, с форма на елипса и с приспособление, подобно на парашут, изградено от фини власинки. Цъфтежът започва през април и продължава и през октомври. Опрашените и прецъфтелите кошнички се превръщат в пухени топки, които от вятъра разпръскват семената си „парашути”. Във всички органи на растението се съдържа млечен сок. Понякога Глухарче (Taraxacum) се бърка с Жълтурче (Ranunculus ficaria).

Виж също

Биоинженерна революция: Новият човек, готови ли сме?

Твърди се, че в Шънджън са се родили първите генетично модифицирани деца. В лабораториите на …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

If you agree to these terms, please click here.