Начало / Ехаа / Печени корени от глухарче – здравословен заместител на кафето + рецепти

Печени корени от глухарче – здравословен заместител на кафето + рецепти

Възползвайте се от даровете на природата, за да поддържате тялото си младо, здраво и тонизирано. Едно от най-популярните цветчета – глухарчето – се оказва чудесна храна, която едновременно с това помага при редица заболявания. То помага на черния дроб при обработката на мазнините, стимулира храносмилането, подобрява функцията на жлъчния мехур и бъбреците, помага при хроничен ревматизъм и артрит, а салата от листата му ще възвърне силите ви при пролетна умора.

Предлагаме ви откъс от „Диворастящата храна”, от който ще научите всичко за глухарчето, как и кога да го берете, как да го съхранявате, сушите и приготвяте. Ще

Глухарче (Taraxacum officinale)

радика

Английски – Dandelion; руски – одуванчик.

Семейство Сложноцветни – Asteraceae (Compositae)

Описание. Глухарчето отнасят и към подсемейство Лактукови – Lactucaceae, заради растителния латекс, който се съдържа в него, а латинското название Taraxacum идва от старогръцки – „възпаление на окото”, тъй като в миналото очни възпаления са лекувани с латекса на глухарчето. Глухарчето е многогодишно тревисто растение. То притежава силно скъсено стъбло с късо и просто устроено коренище, което преминава в дебел месест корен. Направо от коренището излиза розетка от листа, които са дълбоко и неправилно нарязани, а крайните заострени дялове са насочени надолу. От средата на розетката излиза дълго, цилиндрично, кухо стъбло, достигащо на височина 20–30 см. На върха му се развива цветна кошничка, обвита с много малки зелени листенца. Цветната кошничка се състои от многобройни (над 200) яркожълти цветчета. Плодът е много дребен, с форма на елипса и с приспособление, подобно на парашут, изградено от фини власинки. Цъфтежът започва през април и продължава и през октомври. Опрашените и прецъфтелите кошнички се превръщат в пухени топки, които от вятъра разпръскват семената си „парашути”. Във всички органи на растението се съдържа млечен сок. Понякога Глухарче (Taraxacum) се бърка с Жълтурче (Ranunculus ficaria).

Виж също

Хапвайте гъби шийтаке за отслабване и повече енергия

  Снимка: pixabay Родината на гъбите шийтаке е Източна Азия. Те имат уникален вкус и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.