Начало / БГ / През последните 10 г.: Харчим повече, отколкото изкарваме!

През последните 10 г.: Харчим повече, отколкото изкарваме!

От 2008 до 2015 г. българинът е харчил повече, отколкото е изкарвал и логично не е заделял никакви средства. Едва през 2016 г. сме започнали да спестяваме средно по 4,86% от доходите си всеки месец, като по този показател се нареждаме на 18-о място в ЕС. Това сочат данни на Евростат за 2016 г. за спестяванията в европейските държави, като подобно изследване се прави за първи път, съобщава “24 часа”.

Данните включват не само спестяванията на самите домакинства, а и тези на нетърговските организации, обслужващи домакинствата.

Процентът от доходите си, които отделя българинът за спестяване, нараства значително от 2008 г. насам. Тогава той е бил -8,16%, което на практика значи, че българите са имали харчове, надвишаващи месечния им доход. Отрицателните стойности се получават най-вече заради изтеглените заеми. Това важи за всичките години до 2015 г. Тогава процентът се доближава най-много до положителните стойности и нараства до -0,94%. Най-нисък е бил през 2012 г., когато пада до -9,21%.

Виж също

Кабинетът пак обсъжда намаляване на кешовите плащания

Управляващата коалиция дискутира ограничаване на кешовите плащания от 10 000 до 7 000 лева.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

If you agree to these terms, please click here.