Начало / БГ / Прокуратурата се отказа от арести по случая “Желяз Андреев”
woddal-728x90en
woddal-728x90bg

Прокуратурата се отказа от арести по случая “Желяз Андреев”

Главният прокурор Сотир Цацаров няма да изпълни искането на САЩ за арест на още четирима българи, обвинени в Маями за нарушаване на американското ембарго срещу Сирия.

Преди ден Добричкият окръжен съд освободи от ареста 29-годишния българин Желяз Андреев, за когото САЩ искат да бъде екстрадиран. Прокуратурата се отказва да обжалва това съдебно решение. Първоначално от обвинението обявиха, че ще настояват пред втората инстанция за арест. Сега Цацаров лично коригира позицията. По случая спешно се задейства и външното министерство, след като Андреев се оплака, че е търсил безрезултатно съдействие от българските власти още миналата година. Главният прокурор каза в четвъртък, че договорът за екстрадициите между България и САЩ не дава възможност за преценка на прокуратурата дали някой трябва да се арестува, или не. В споразумението пише, че прокуратура задържа издирвания, а след това внася в съда искане за постоянен арест до 60 дни. Поради тази причина е нямало начин Желяз Андреев да не бъде арестуван. Освен него в САЩ са обвинени още българи – Михаела Ненова, Любка Христова, Искрен Георгиев и Иван Сергиев. Техният арест е поискан в четвъртък от бюрото на Интерпол във Вашингтон. Цацаров обяви, че последното искане за четворен арест на САЩ обаче няма да бъде изпълнено.

Виж също

Никулден е

Православната църква почита днес паметта на Свети Николай Мирликийски Чудотворец, празникът е наричан от народа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

If you agree to these terms, please click here.