Начало / БГ / 4 работни места в Южна България срещу едно в Северна
woddal-728x90en
woddal-728x90bg

4 работни места в Южна България срещу едно в Северна

Увеличението на броя на заетите през 2017 г. спрямо 2016 г. е концентрирано предимно в южната част на страната, като за всеки 4 работни места там е разкривано само едно на север от Стара планина. Най-голям абсолютен ръст на броя на заетите се наблюдава в област Пловдив (33 хил. души), следвана от област Стара Загора и столицата (по 16 хил. души), а най-голям спад – в областите Хасково (-2 хил. души), Габрово (-1,5 хил. души) и Видин (-1,4 хил. души).

През 2018 г. можем да очакваме още по-силен сблъсък между негативните демографски процеси, проблемите с квалификацията на безработните и на част от работещите и нуждите на трудовия пазар. Това се казва в анализ на Института за пазарна икономика (ИПИ).

С приближаване на средните стойности за ЕС по отношение на икономическата активност и заетостта на населението в работоспособна възраст, българският пазар на труда започва да изпитва някои добре познати в другите европейски страни проблеми като увеличаващия се недостиг на труд. Приетите през последните месеци стъпки в посока облекчаването на вноса на чуждестранни работници са важна, но недостатъчна стъпка за облекчаването на този недостиг.

Виж също

Кабинетът изхарчи рекордните 2.7 млрд. за месец

Правителството счупи собствения си рекорд по непрозрачно харчене – през декември “хвръкнаха” над 2.7 млрд. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

If you agree to these terms, please click here.